•  

  ACHILLES 1 | Het eerste elftal van Achilles hervat komende zaterdag de competitie. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft hoopt ons vlaggenschip na de winterstop meer succes te boeken. Thijs Bos heeft er zin in. Hij stuurde ons onderstaande motivatiespeech!

  De zoete smaak der overwinning

  Lang lang geleden, misschien wel te lang geleden, hebben we de zoete tonen van een overwinning mogen proeven. Soms mochten we eraan ruiken, maar vaak kwamen we niet verder dan een ervaring rijker en een illusie armer. Hemeltergende tranentrekkers zoals de pot tegen BZSV, DRC en RKSV staan, nog verser dan een spartel verse zalm bij de Lydl®, in ons gevoelige geheugen gegrift. Het enige wat dan nog rest is verzwelgen in nostalgische gedachtegangen die afdwalen naar de laatste overwinning tegen de altijd guitige studenten van Drienerlo.

  Kortom, het wordt weer eens tijd. Tijd voor een klinkende driepunter. De zoete smaak van een overwinning zal de bittere nasmaak van de afgelopen seizoenshelft wel enigszins wegspoelen. Maar een overwinning doet meer, veel meer. De echte competitieve sportmensen onder ons weten dat je weekend net wat lekkerder loopt als je gezegevierd hebt. Je bent vrolijker. Je ben meer ontspannen. Je voelt je beter, en geloof het of niet, maar zelfs je welverdiende bokbiertje smaakt voor zover mogelijk nog weer lekkerder. Zo lekker dat je aan 1 kratje niet meer genoeg hebt. Na een overwinning heb je dat immers dubbel en dwars verdiend. Wekenlang heb je hiervoor getraind. Wat zeg ik? Maanden! Tijd energie en geld, bloed zweet en tranen zijn achteloos verspild. Talloze bokjes zijn gesneuveld gaande het proces, ondanks verwoede pogingen om het te weerstaan. Alsof het niks is. Alsof het voor de lol is. Just for the fun. Alsof je het grappig vindt om terwijl dat er Champions league voetbal op is, te moeten zwoegen in de intense kou. Alsof je voor je plezier in de regen en/of sneeuw met windkracht 38 tegen naar de club fietst om 1,5 uur lang, doorweekt, kleumend op een veld te staan. Met een beetje geluk raak je af en toe nog een bal ook, hoera.

  Maar ook hier staan de echt competitieve sportmensen onder ons op uit de grote grijze mensenmenigte. De echte sportman doet dat dus inderdaad voor zijn plezier. Die heeft er juist lol aan om zich kapot te werken voor een teamgenoot om daarna moegestreden maar voldaan, gedoucht en fris, geknipt en geschoren de kantine in te stappen, op een kruk te ploffen en de inmiddels rijk geëxploiteerde en ronduit legendarische woorden; "Mag ik een bokje van u?" uit te stamelen. Wil je loon naar werken, dan zal je dus eerst moeten werken, keihard sappelen, of zoals Gerard " The Living Legend " Selker het zo mooi omvatte; "altijd het bovenste uit de kan willen halen, dan is het pico bello"

  Yin & yang zijn Chinese begrippen die proberen aan te duiden dat overal tegenwerkende krachten zijn. Deze theorie gaat ervanuit dat er altijd een deel yin, of een deel yang aanwezig is, hoe klein dan ook. Ofwel; zonder yin geen yang. Zonder het concept van een nacht, kan er geen concept van een dag bestaan. Zonder nederlagen kunnen er geen overwinningen zijn. Als je nooit verloren hebt, weet je ook niet hoe zoet een overwinning kan smaken. Op de een of andere manier blijft een nederlaag vaak langer hangen dan succes. Bij succes heb je iets goed gedaan je bent tevreden en euforisch, je gaat weer door met wat je deed. Maar bij een nederlaag heb je iets fout gedaan, en dat is niet meer te herstellen achteraf. Nou hoeven fouten niet altijd direct naar een nederlaag te leiden, je kun zelfs nog winnen als er fouten gemaakt worden, maar je past wel je proces aan om deze fouten te voorkomen, van nederlagen leer je daarom het meest. En nederlagen voedden de honger naar de andere kant van de yin yang.  Namelijk winnen.

  Mede daarom is er een overtuigende overtuiging dat we nog steeds op de weg naar de victorie zitten. Ondanks wat stevige hobbels, opbrekingen, omleidingen, ongelukken, file’s en vele rode verkeerslichten, zal deze weg ons naar onze eindbestemming brengen, de overwinning. De overwinning is als een drug, het is verslavend en je wilt meer. Afkicken is er niet meer bij als je eenmaal aangehaakt bent. Je voelt je slecht zonder, en goed met. Omdat we de adrenaline nodig hebben. Omdat winnen in ons bloed zit. Omdat we er zo hard voor gewerkt hebben. Omdat we dit meer willen dan wat dan ook. Omdat de laatste keer te lang geleden is. Veel te lang geleden. Alle drommels nog aan toe.

  Laat die tegenstanders maar komen, ik ben er klaar voor!